Selvær

15.06.22

Selvær

Fiskeværet Selvær

Et sted for havfolk

Vi besøkte Marthe Thu, som er tilflytter. Hun driver Selvær Handel som er åpen 2 timer annenhver dag. På øya er det anslått å bo rundt 55 stykk, men det er nok litt mindre. I kaffehjørnet får vi vafler og snakker med de som er her for en liten stund, de som har vært her før, eller de som kommer til å bli. Vi spør om vi får være med på fisketur. "Nei" får vi til svar. Vi velger å tro det er fordi han vil være alene.

De andre begynner å snakke om haill, og andre myter om fiskelykke:

Her er 5 ting du ikke skal ha med i båten:

1. Brunost

2. Katt (untak er skipskatt)

3. Gummistøvler

4. Ryggsekk

5. Kvinner

I Træna kommune er det registrert over 200 fuglartet i Træna kommune. Det er det første som slår en når en går i land på Selvær. Det er et kor av samtaler, rop og varsler fra det yrende fuglelivet. Det skaper et ganske unikt lydbilde når man går rundt på øya.

Det er utrolig grunt vann rundt øyene her ute, det er som man kan strekke ned armen å nå bunnen når man seiler i båt mellom alle små klippene som reiser seg fra havet.

Golfstrømmen sørget for at det slettes ikke var noen istid ved øysamfunnet her ute i havgapet. Her ute ble det derfor mulig å drive jakt på både sel og hval, å fiske, sanke fugleegg og samle edderdun samt dyrket litt på den skrinne matjorda som også fantes.  Det i tillegg mulig å leve et godt liv som var ganske så trygt for ytre fiender, i motsetning til våre frender lenger sør på kontinentet.

For noen tusen år siden kunne du ha gått mer eller mindre tørrskodd fra sørkysten av Norge til de britiske øyene. Den gang var Nordsjøen et enormt sletteland, som fylte området mellom Storbritannia og Skandinavia. Og der det i dag er hav, var det i den eldre steinalderen store sletter med skoger, ville dyr, blomster og mennesker.

På dette fiskeværet har fugler og folk klort seg fast.

For ikke lenge siden var det mange aktive fiskerbønder som livnærte seg av naturens tilgjengelige ressurser på land og i vann. Den siste bonden la ned drifta for to år siden, men fiskemottaket er fremdeles i drift og tar imot fangsten fra de seks båtene som fremdeles høster fra matfatet i havet. Det sies at dette er på grunn av høye priser på båter og fiskekvoter og strenge utstyrskrav. Når den siste fiskeren går i land vil mottaket legges ned. Og med det vil fiskerbondens tid i Selvær være over. Det er nok en nervøsitet i luften over at Selvær skal stadig krympe.

Det var vanskelig å dra fra øya der midnattsolen lyste opp alskens kroker, og fuglene holdt oss våkne.

No items found.