Brønnøysund Juni

10 Juni, 2022

Havdagan II

Vi står opp tidlig for å gjøre klar Tørrfiskbrygga for gjestene. Idag skal Sebastian ha forelesning om marinbiologi og matsanking i fjæra. Dagens aktivitet er kajakkpadling, og sola skinner. 

Under hans forelesning snakker Sebastian om hvordan han begynte å sanke mat i fjæra. Han minner oss også på at man skal sanke med forsiktighet og respekt, så arten kan fortsette å vokse, leve og trives. Helgelandskysten byr på et rikt matfat, men det er mange andre dyr som er avhengige av fjæra. Som vi lærte på Vega vokser ærfuglungene opp med å gresse i tangskogen. Og i dag har vi lært at kua og elgen også spiser tang! Elgen dykker ned til tre-fire meters dyp for å samle nitrogenholdig mat, og elg har blitt observert på øyer i havgapet som Træna og Vega. 

Tang kan plukkes i lavvann langs kysten, imens for å plukke kamskjell må man dykke fem til sju meter ned til sandbanken for å lete. Og det er så mye man kan spise! I tangverdenen har du sukkertare (Saccharina latissima) som har høyt innhold av sukkeret mannitol og derav navnet sukkertare, og kan spises og syltes. Grisetangdokke (Vertebrata lanosa, trøffeltang) er Nord-Norges svar på trøffelsoppen, og er nydelig garnityr til pasta, pizza og kan blandes i salt. Søl (Palmaria palmate) er en spiselig rødalge (vår favoritt, full av umami) og er best når den stekes i smør. Havsalat (Ulva lactuca) er en spiselig grønnalge og kan som navnet tilsier kan brukes i salater. Tang og tare inneholder mye jod, som er godt for oss, men som vi også kan få for mye av. Så man skal spise med måte. Så har du snegler og skjell. Før spørsmålsrunden får gjestene servert noen av smakene han har introdusert. Sebastian har sanket kamskjell og kamskjellrogn. Kamskjellene stekes i kort tid på sterk varme så de får en sprø skorpe. Rogna kvernes til en puré med matfløte. Vi pisker smør med flaksalt og trøffeltang og legger loff med olje og salt i ovnen et par minutter. Voilá!

Kathleen og Tuva har sanket spiselige vekster som vi skal bruke til morgendagens måltid, og etter en lang dag er vi mette og fornøyde og klare for å åpne utstillingen. 

No items found.