Brønnøysund Juni

9 Juni, 2022

Havdagan I

9-12. juni arrangerte vi Havdagan i Brønnøysund. Havdagan er en kunnskapsfestival med hovedfokus på marine økosystemer og en bærekraftig tilnærming til havet, som ble holdt for første gang i fjor. Festivalen er initiert av Havglede Brønnøy, Tuvas prosjekt i samarbeid med Sebastian Strand og Kari Johanne Aglen Johansen med hjelp fra Røde Kors og Sjøsportklubben Brønnøysund. Ekko Ekko ble skapt ut av et ønske om å videreføre konseptet i seg selv, i tillegg til å forme et søsterprosjekt som skulle reise videre nordover i tillegg til å inkludere flere mennesker, fagfelt og perspektiver. 

Helgens festival bestod av kurs i fridykking, kajakkpadling og seiling. Og på Tørrfiskbrygga lagde vi til kaffehjørne med relevant litteratur, kunnskapshjørne der vi holdt vårt forelesningsprogram, filmrom og utstilling. Opp trappene kunne publikum entre havdypet gjennom luper og akvarium.  Marine arter som sjøpung, sjøstjerner, tang og eremittkreps ble plukket forsiktig fra havet under brygga under utstillingsdagen, for at våre biologer kunne formidle hvilke fantastiske skapninger som finnes rett der nede. Filmprogrammet viste fire filmer. «Årstidene» av Siv Ystebø og Vidar Skålevik, filmet ved Austnes ferjekai på Bjarkøy. Filmen vant NM i undervannsfilm i 2021. «Og vi glemte at vi fantes» av Hanna Halsebakke (link: https://vimeo.com/719859401), en digital animasjon med digital mikroskopfilm av spirulina- og gråblekksoppblekk. «Sør-Helgelands undervannsverden» av Sebastian Strand, en film med Sebastians vakre undervannsbilder fra lokalområdet. Og «Under havoverflaten på Vega» av Ekko Ekko (https://www.youtube.com/watch?v=fOqFzK5cYgQ). 

På første Havdag stod fridykking i Svarthopen på programmet. Sola skinte, og vi hoppet i sammen med gjestene. Under overflaten så vi sjøstjerner, et sjøpølse-paradis, kråkeboller, småfisk, en bitteliten hummer og elegante brennmaneter. Alt blir forstørret med dykkebriller, og farger og mønstre blir mer intense, tiden løses opp. Du er uti uten å vite om det har gått noen minutter eller noen timer, og snorkelen tvinger en til å bli mer observant på egen pust, å puste rolig og jevnt. 

Første dag er over, og vi skal hjem og hilse på sauene og kopplammet Arthur Piri Piri som vi har lengtet etter å se siden vår tur i april. Imorgen venter første utstillingsdag, og forelesning med Sebastian Strand. 

No items found.